das boot ist voll

 

   A Die 727 Tage ohne Karamo című film egy aggasztóan valós problémára hívja fel látványosan a figyelmet, nevezetesen arra, hogy Ausztriában (de többé-kevésbé mindenhol nyugat-Európában) hogyan próbálják megakadályozni a „fajok” keveredését bizonyos törvények meghozatalával és következetes alkalmazásával – az érdekházasság elleni eljárások ürügye alatt. A szervek abból indulnak ki, hogy bizonyos, különböző bőrszínű emberek házassága esetén csak és kizárólag érdekházasság esete foroghat fenn, és ennek bizonyítására azok magánszférájába behatolni törvényben biztosított jogukkal élve nem átallnak. Az ellenőrzések során a házasság legintimebb részleteibe is betekintést biztosít a törvény. Az egymással egyező bőrszínű házastársak esetében nem látják olyan fontosnak az érdekházasság bizonyíthatóságát, mint a különbözőeknél - ahol ugye minden bizonnyal a kitoloncolás elkerülése véget házasodnak össze sebtében az emberek.

   Ez utóbbi mozzanat enged arra következtetni, hogy az eredeti szándék a fajvédelem (szeretném idézőjelbe tenni a fajt, mint idejemúlt, avítt, a mai felvilágosult világunkba nem illő kifejezést - különös tekintettel a tudomány mai állása szerinti felismerésre, miszerint csak EGY emberi faj van - de félek, hogy akkor félreérthetővé válik, amit leírtam).  A tény tehát, hogy az ellenőrző szervek csak sötét bőrű házastárs esetében látják szükségesnek az aprólékos ellenőrzést, arra enged következtetni, hogy a fajok keveredésének a megakadályozása a valódi cél. A valódi érdekházasságok (vagyonegyesítés, öröklés, adókedvezmény és még ki tudja milyen okokból) osztrák és osztrák között nem érintett tehát, azokra nem kíváncsiak a hatóságok, miközben egy sötét bőrű férj esetében azonnal a legrosszabból indulnak ki és válogatott eszközökkel ellenőrzik a házasság részleteit. Az elhálás úgymond bizonyítandó… Az együttélés tényállásának egyértelmű megállapítását olyan követelményekhez kötik, hogy azoknak az említett fokozott ellenőrzés esetén minden bizonnyal kevés osztrák házaspár lenne képes megfelelni. Az érdekházasságok ellen hozott törvényre hivatkozva a hatóságok kezében egy nagyon hatásos fegyver van a fajvédelemre. Az ellenőrzések természetéből eredendően az együttélési szándékkal létrejött házasságok ugyanolyan kellemetlen és méltatlan bánásmódnak vannak kitéve, mint az esetleg segítő szándékból elkövetett házasulások.

    Az sem elhanyagolható, hogy a törvény a (sötét bőrű) menedékkérők országban tartása céljából létrejött házasságokat tartja különösen súlyos bűntettnek, holott az érvényes törvények értelmében harmadik országbeli személyt házastársi viszony nem is jogosít fel az országban tartózkodásra.

   Az ország embertelen és elzárkózó politikájának (a hajó megtelt, stb.) köszönhetően - a médiákban kevésbé hangoztatott mértékben itt menedéket kereső ember és az azokkal együtt érző a védelmi házasságnak is nevezhető, segítő szándékból elkövetett házasságban látja az utolsó szalmaszálat a deportálástól való szabadulás eszközeként. Mielőtt ezt a könyörtelen törvényt meghozták volna, az is volt.

    Érdekes módon a nyugati jólét fenntarthatóságának biztosítására történő globális gazdasági akciókkal párhuzamosan nem csak a máshol olcsón előállított termékek özönlenek az elkényeztetett Nyugatra, hanem ennek a nyereségesnek nevezhető hazárdjátéknak a vesztesei is, akiket nem egyszer egy-két lépésben kimutatható módon fosztottak meg a megélhetési lehetőségüktől annak érdekében, hogy nekünk elegendő, olcsó és jó minőségű élelmiszer alapanyagunk, ásványi anyagunk, kőolajunk és még kitudja, mink legyen. Természetesen okosan meg van keverve a globális profitariánus pocsolya, hogy megfelelően zavaros legyen, mint tudjuk, a zavarosban jó halászni… de mindennek ellenére az összefüggések a figyelmesen pislogó megfigyelő részére – mint hanyagul elásott hullák csontjai egy gigantikus tömegsírban – fel-felsejlenek. Mit sem kezdhet vele. Nincs kit leleplezni, hisz mind benne vagyunk a pácban! Már rég az a kérdés csak, hogy ebben a dagonyában, a tömegben lehetőleg felülre kerüljünk, mert nagyon rossz érzés, ha mások állnak a mi gyönge vállunkon.

   A tele a hajó hangoztatói elfelejtik, hogy akiket könyörtelenül visszatolnak a forrongó tengerbe, a biztos halálba, esetleg a mi kapzsiságunk áldozataiként keresnek most egy kis könyörületet nálunk, akik talán nem is tudunk róla, hogy miattunk jutottak oda, ahol vannak. Hogy ez a hajó nem így nézne ki azok nyomorba döntése nélkül. Hogy valójában mi vagyunk Görögország, csak nagyban. Ne tévesszen meg senkit, hogy most Görögország fölött ítélkező, szorgalmas, fegyelmezett és minden cselekedetében korrekt, erkölcsös nemzetek szövetségének látszik ez a nyugati világ. Eljön majd az idő, amikor a spekulánsok bódult profitétvágya sohasem látott méreteket ölt, amikor vérszemet kapnak és Görögország sorsára juttatják Európát.

 

Esetleg Amerika jólétének megőrzése érdekében,

hadd legyen az igazságosság szellemében

Európa Amerika Afrikája.


*


Kapcsolódó:
Tenger(ny)i horror és az európai álom
  Das Boot ist voll (németül, humorral)

.................................................oooooooooooo0000000000000000000000000000oooooooooooo.................................................
Fudaraku László                                                                                           2013.09.27.