Izgalmas, a régi bécsi akcionizmust  már-már megszégyenítő bécsi fakcionizmussal „piszkít fészkébe” a húsz éve monochrom néven ismert művészcsoport.

    A legutóbbi fakcionizmus főszereplője a régi bécsi akcionizmushoz  szervesen hozzátartozó vér.                              

A mai kontrollszemlélet szellemében a helyszínen történő vérvételt követően a művészvérből és egyéb állati maradványokból készült véreshurka elfogyasztása képezik a kontrollált akció kereteit, ahol az ember a saját maga főnöke és kezében tartja a történéseket, nem csupán sodródó falevél - az idő sugallatának megfelelően. A termék neve „Eigenblunzn” (sajátvérshurka) és kitűnően szemlélteti társadalmunk eltávolodását a nemrég még normálisnak számító gondolkodástól, egyúttal sejteni engedi, hogy nem állunk már távol a kannibalizmus tabujának feloldásától sem.


Egy másik zseniális akciójuk a 2002-es Săo Pauló-i Biennále-ra küldött kitalált művész, Georg Paul Thomann.*

Előzmények:
Az akkori kék –fekete (náciba hajló konzervatív) politikai hatalom felkérésének, hogy képviseljék Ausztriát, nem szerettek volna eleget tenni, de azért megalkottak egy fiktív művészt, aki végül is képviselte az országot a neves rendezvényen… Kimerítő körítéssel, többszáz oldalas részletes életrajzzal, róla megjelenő cikkekkel – senki nem vonta kétségbe a személy létezését.

A monochrom csoport munkássága az önként vállalt „ismeretlenség” árnyékában (nem main stream  képes), igencsak sok meglepetést tartogat az arra kíváncsi érdeklődőnek és meglehetően mélyenszántó üzeneteket hordoz. Bizonyos értelemben kár, hogy nem kap nagyobb nyilvánosságot, másrészt elkerülhető ekképpen a korunkra oly jellemző bagatellizáló, netán kommercializáló ráhatás.

Ahol a kommerciális siker a siker, nincs más siker.

A holnapi hírekben nem azon leszünk felháborodva, hogy emberhús van a kedvenc kolbászunkban, hanem, hogy nincsen RÁÍRVA…

.------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kapcsolódó:


.

Fudaraku László 2013.02.27.