Túl illatos? Túl halk szavú?

 

Forma egyes rajongóknak, aki felháborodva követelik, hogy - ha sikerült lehalkítani a versenyautókat, akkor sikerüljön azokat újra felhangosítani – üzenem, hogy lenne más megoldás is, hisz az erő ott van, csak a megszokott, immár csak hozzá képzelt iszonybazinagy zaj nem. Viszonylag könnyen pótolható „vesztességről” van ugyanis szó. Legyen az eddigi füldugó helyett nagy teljesítményű fülhallgató, amibe szimulátorral, vagy erősítő+effektekkel süketíthetik magukat azok, akik eddig bedugták a fülüket és úgy élvezték, amint a játékszereik a környezetet szennyezték szándékos, és buta zajképzéssel. Élvezetük így nem szenved csorbát, és a környezetet sem szennyezik a zajjal.

Óriási előnye lenne, hogy mindenkinek annyira lenne hangos, amennyire akarja.

Ily módon a kecske is megmarad, a káposzta is jóllakik.

Már csak a kipufogógázokkal kéne tenni valamit, de a rohamos fejlődés során elképzelhető, hogy hamarosan kipufogógáz nélküli járművekkel fognak versenyezni. Ha akkor majd valakinek a gáz szaga hiányzik, arra is lesz megoldás, kézenfekvő módon a jegy árába foglaltatik a palackozott kipufogógáz, amit egyéni felhasználásra bárki elvehet, ha hiányzik neki, és a környezetét kímélve annyit szívhat be, amennyit csak akar. Nem ártana előrelátóan már most elkezdeni a kipufogógázok elraktározását, ki tudja, mekkora igény kielégítésére kell készülni, és a gazdaságosság sem utolsó tényező.

   Persze, ha nem a személyes élmény a fontos, hanem a környezet zavarása, akkor ezek nem igazi megoldások, de bízom benne, hogy a sok siránkozó kizárólag a saját fülét és orrát tartja szem előtt, és nem a mások nyugalmának és egészségének megzavarása és veszélyeztetése a célja.

Vagy túlbonyolítjuk az egészet, és csak a füldugó-gyártó maffia áll a hangosabb motorzajt követelők mögött?

.................................................oooooooooooo000000000000000000000000000000oooooooooooo.................................................
Kapcsolódó:

Perelni akarnak a túl halk Forma-1 miatt

Túl halk az új Forma–1?

*

Fudaraku László     2014.04.29.