Szemellenző
ellenző
Egy
elcsépelt közhellyel élve:
„Vétkesek
közt cinkos, aki néma”
Kedves
Kinekneminge Nevegyemagára!
Óvatosan – bár Neked egy foghúzás
erejével
hathat – és kíméletesen szenzibilizálnálak.
Részemről
a környezetvédelem és környezetkímélés gondolata a kezdeti
sznobizmusveszélyen
túl van, ezért most megosztanék Veled abból néhány morzsát.
Mai vezérgondolatom: a hús.
Szomorúan
veszem tudomásul, hogy az ipari hús előállítást és az állítólagosan
„barátságosabb”„biohús” előállítást – kezdeti naiv különbségtétel után
ma már -
egyaránt erkölcstelennek érzem.
A
szemellenzőt mellőzni ha tudnád, ami természetesnek állítja be a
megszokottat
és megkérdőjelezhetetlennek.
Ha osztoznál velem a felismerésben, hogy nem kell húst
enni, mint ahogyan azt
sulykolják most is nyerészkedők és azok képviselői hazug módon és nem
sajnálva
sok pénzt és munkát, elhitetni próbálják a tömegekkel.
Ha
legalább nem úgy gyártanák, értsd: tenyésztenék, hoznák létre az oly
fontosnak
hazudott húst.
De úgy
készül, ahogy tudni se akarod. Temérdek kínzás, fölösleges szenvedés
áll a
csirkecombod, húslevesed, bécsi szeleted, pörkölted, gulyásod, miccsed,
felvágottad, flekkened, resztelt májad, libamájad, fasírtod, kolbászod,
hurkád és
még számtalan kitudja micsodád mögött.
A
muszáj-direktíva mellett felsorolt összes érv tudományos alapossággal
meg lett
cáfolva.
A
fenntarthatóság mint cél még ellene is szól az esztelen húsításnak.
A
hústermelésre felhasznált víz sokkal hatékonyabban is "kihasználható" lenne, ha
zöldség és gabona
termesztésére használnánk.
A
hústermelésre felhasznált takarmány előállítására felhasznált víz,
energia és
termőföld sokkal hatékonyabban "kihasználható" lenne, ha zöldség és
gabona termesztésére
használnánk.
A
hústermelésre felhasznált víz és a hústermelésre felhasznált takarmány
előállítására felhasznált víz, energia és termőföld minden valószínűség
szerint
elegendő lenne a Föld lakóinak élelmezésére alkalmas elegendő
mennyiségű
zöldség és gabonafélék termesztésére, mellékhatásaiban kevesebb
A tény
- hogy milliárdok élnek évezredek óta anélkül, hogy eszükbe jutott
volna húst
enni - szintén bezavar ebbe a képbe.
Akkor
is, ha relatívizálási kísérletekkel gyengíteni próbálják a képet.
Leszögezhető,
hogy a húsevés elkerülhetetlen mértéktelenségével civilizációs betegség
- mint
a kábítószerek élvezetének elharapózása, az alkoholfogyasztás, a
dohányzás, a
mobilitás egyénesített, motorizált (környezetszennyező) változatainak
használata (gondolkodás nélküli automobilhasználat, laza röpködések a
világ
másik felére).
Ez az
alapvető szükségletek terén kapcsolódik életvitelünkhöz, javításához
elegendő
egy kis akarat, tudatosítani magunkban, hogy milyen áron elégítjük ki
eme
szükségletünket és feltenni a kérdést, hogy akarjuk-e ezt így?
Alapvetően
nem szólnék bele, ha azt látnám, hogy csak az egyén viseli tettei
következményeit. Ebben az esetben azonban beláthatatlan következményei
vannak a
húsvásárlásnak. Hogy csak néhányat említsek, a mérhetetlen nyerészkedés
és az
alacsony árak közös érdekében Dél-Amerikában termelt takarmány az
ottani emberek éhezésével,
elszegényedésével és kisemmizésével jár. Hogy nekünk itt olcsó legyen a
hús.
A
szinte napi szinten napvilágot látó felderítő cikkek, jelentések már a
„bio”-nak hazudott húsokról és állati eredetű termékekről is egyre
gyakrabban
derítik ki, hogy azok bizony „közönséges”, „hagyományos” módon kínzott,
kizsákmányolt, gyógyszerezett, tömegpusztított, élve boncolt-darabolt,
hipózott,
színezett, kombájnnal kékfénynél aratott, hibrid állatok – némileg
elterelve a
figyelmet a ténylegesen „közönséges”, „hagyományos” módon kínzott,
kizsákmányolt, gyógyszerezett, tömegpusztított, élve boncolt-darabolt,
hipózott, színezett, kombájnnal kékfénynél aratott, hibrid állatok
tartásának, szállításának,
megölésének, szállításának, tárolásának, reklámozásának,
forgalmazásának
tényéről.
Továbbá
a húsevő az orvosi szolgáltatások fokozottabb igénybevételével nagyobb
mértékben terheli az egészségügy pénztárcáját, míg a növényevők kisebb
mértékben veszik azokat igénybe.
Hátrányosan
befolyásolja a növényi táplálék árát továbbá a húsipari fenntarthatóság
látszatának megőrzésére történő mezőgazdasági politika számtalan
befolyásolása
a húslobby által.
Általánosítva
elmondható, hogy a húspártiak túlerőben vannak a döntéshozó
testületekben, ami
minden bizonnyal egy tudatos személyzeti stratégia végeredménye. Ez az
érdekképviselet nem tűr semmilyen elmozdulást a húsfogyasztás
csökkenésének
irányába, legyen az akármilyen ártalmatlan.
Velük
szemben csak egy csodával határos módon, talán egyszer megvalósuló
egyre
nagyobb tömegek tudatra ébredése lehet hatásos.
Illetve meg kéne nyugtatni őket, hogy ebben is
rejlik némi nyerészkedési potenciál[1]….
A napjainkban zajló német Energiewende izgalmas jelenségéhez hasonlóan, csak el kéne valakinek kezdeni, és ahhoz hasonlóan, a többiek kíváncsi szeme előtt kivárni és hagyni, hogy az eredményei meggyőzzenek: követendő példa, vagy mégse?
*
Hiánybetegségek
(a babona tudományoskodó nyelvezetében ez alatt minden
bizonyal a hús utáni vágyakozásban epekedést, sovárgást értik)
A C-vitamin (Citrusfélék,
áfonya,
csipkebogyó, brokkoli, káposzta, paprika.) A D-vitamin Ahhoz,
hogy kellő
mennyiségű D-vitaminhoz jusson szervezetünk elég időt kell töltenünk a
szabad
levegőn, napfényen. D-vitamin az élelmiszerek közül a Az E-vitamin (Növényi olajokban
(napraforgó,
búzacsíra, tökmag, olíva, kukorica), Az A-vitamin (A-vitaminforrás a
sárgarépa, a spenót,
a kajszibarack, a sütőtök, a sárgadinnye és a paprika, valamint a
tejtermékek,
a tojás, A B1-vitamin
(Teljes kiőrlésű
gabonafélékben,
dióban, mogyoróban, tejtermékekben, hüvelyesekben, A vas ( A jód (Jódozott konyhasó,
tejtermékek. A sós tengeri levegőn való tartózkodás is jódhoz juttatja
a
szervezetet.) A szelén (Teljes
kiőrlésű gabonafélék,
Hiánybetegségek
akkor alakulhatnak ki, ha a
szervezet kevesebb vitaminhoz, nyomelemhez jut, mint amennyire szüksége
van.[2]
halban, a
tejben,
a tojássárgájában, a kakaóbabban, a
vargányagombában, a vajban és a belsőségekben
fordul elő.májban, tojásban és húsokban,
halakban, valamint hüvelyesekben található meg az
E-vitamin.)a
tengeri halak és a máj.)májban és a sertéshúsban.)Vörös húsok, halak, szárnyas
húsok,
aszalt gyümölcsök, gabonafélék, diófélék, barna rizs, hüvelyesek.)máj, vese, tengeri halak.)
A vitaminokon
kívül az aminosavakat
emlegetik a húspártiak jelentősen szemforgatva, arra célozgatva, hogy
azok egy része
csak a húsban található.
Nézzük hát meg a fehérjeépítő aminosavakat.
A 20
fehérjeépítő aminosavból 9-et a szervezet nem tud előállítani, azokat
kívülről
kell bevinni.
Ezeket esszenciális
(alapvető fontosságú) aminosavaknak nevezzük.
Esszenciális aminosavak: A metionin
a
szezámmagban, a A treonin tartalmú élelmiszerek közé
tartozik a gomolya,
A lizin megtalálható
a
spenótban, szójában, babban, dióban, búzában, stb. Az izoleucin tartalmú élelmiszerek közé
tartozik a A valin
többek között megtalálható a
túróban, sajtokban, A leucin
tartalmú élelmiszerek közé tartozik a
szójafehérje-koncentrátum, érett, nyers szója, A fenil-alanin
tartalmú
élelmiszerek: szárított borsó, A triptofán
fehérjében gazdag élelmiszerekben található meg, elsősorban a
következőkben: csokoládé,
zab,
szárított datolya, A
hisztidin tartalmú
élelmiszerek:
halban, húsokban, egyes növényi
magokban. A
gyümölcsökben és a zöldségekben kevés van belőle, kivéve a spenótban, a
burgonyában és a főtt kukoricában.baromfi, hal, hús, lencse
és a szezámmag.tojás,
szójafehérje, tengeri alga, pulyka, csirke, bárány,
sajt és hal.halakban, szárnyasokban,
földimogyoróban,
szezámmagban és lencsében. sovány, nyers
marhacomb, földimogyoró, olasz
szalámi, nyers
gorbusalazac ,
búzacsíra, mandula,
nyers
csirkecomb, színhús, nyers tojássárgája, zab, főzött bab,
főzött lencse,
főzött csicseriborsó,
csemegekukorica,
tehéntej, közepesszemű,
főzött barnarizs, anyatej.nyers csirkemell filé, 3.7% tehéntej,
tökmag, tojás, nyers lazac, búzaliszt, hámozatlan rizs,
sertés,
szárított szója, dió, teljes kiőrlésű liszt.tej, joghurt, túró, vörös hús, tojás, hal, baromfi, szezámmag, csicseriborsó,
napraforgómag,
tökmag, földimogyoró.marhahús, csirkemell filé, lazac,
3.7% tehéntej,
dió, búzacsíra, teljes kiőrlésű búzaliszt , teljes kiőrlésű liszt,
rizs,
szójabab, szárított borsó.
„... szeretném minden egyes diák
figyelmébe ajánlani ezt a kis Magyarító könyvecskét. ... A legtöbb a
tanítókon múlik, a tanítókon és tanárokon, akik gyermekeinket a szép
magyar szóra
okítják. Én arra kérem őket, a Magyar Kormány nevében is, hogy
szerettessék meg a
fiatalokkal a magyar nyelven való gondolkodásnak azt a sajátos ízét,
amit csak mi
ismerünk."
(Orbán Viktor, Kormányfő, 2000. április 11. A Magyar Nyelv Hetének
országos
megnyitóján.)
E
z i t t a
r e k l á m
h e l y e
[1]
A gyanús
módon elfogadtatott - és hazugságokra épített hatékonysági és
gond-egy-szál-se
tanulmányokkal megspékelt - génmanipulált élelmiszerekkel ezúttal nem
szeretnék
foglalkozni1.
A monopolhelyzet kialakulásával sem, ami a vetőmagok körül kialakult
némely
nagy cég leleményes és kitartó munkálkodása nyomán. A növényvédő szerek
és
módszerek káros voltával sem, különös tekintettel a méhek tömeges
pusztulására.
A növények üzemanyagként való hasznosítása pedig a másik nagy fejezet,
ami megérdemelné,
hogy foglalkozzunk vele: etikátlan volta mellett (táplálékkal a
mobilitásunkat
biztosítani erkölcstelennek bizonyul sok ember világképében - akkor is
- ha
környezetvédelmi szempontokat emlegetnek, illetve a fogyni tűnő
kőolajat
akarják vele pótolni) rengeteg tényező szól ellene.
[2]
A
teljesség igénye nélkül felsorolt, vitaminok és
aminosavak listájában láthatjuk, hogy egyetlen olyan fontos anyag
sincs, amit
CSAK és kizárólag hússal vehetünk magunkhoz. Ellenkezőleg - a
hús
jogszerinti gazdája, az állat, növények fogyasztásával
jutott hozzá
azokhoz. Elég szűk látókörre enged következtetni az a logika, ami az
állatot az
első számú forrásnak nevezi ki, miközben kézenfekvően ott
"hever" a megoldás... meg se kell ölni vagy öletni. Értem
én, hogy a fölöttébb okos és leleményes, csupa nagybetűs EMBER a
számára oly fontos anyagok összegyűjtésére (mint afféle halászháló)
állatokat tenyészt magának ezzel a kizárólagos céllal - azok pedig, mit
sem sejtve, esznek-isznak amit kapnak, amikor pedig elegendő
mennyiségben tartalmazzák a kívánt anyagokat, beteljesítendő
hivatásukat leöletnek, átadva helyüket a következő generációnak.
Joggal
kérdezheti bárki, hogy mi ezzel a baj? Az állatok érzése nem téma,
fájdalom, szenvedés, méltóság, élethez való jog mind nem kérdés -
mondják - egyrészt nincs lelkük, mondják az egyházi nézetekbe
kapaszkodók (bizonyíték hiányában elvetem) - másrészt nem bizonyítható
az, hogy érezni képesek "emberi értelemben" - harmadszor pedig jogokkal
nem ruházta fel őket az, aki kizáróalagosan, előre megfontolt
szándékkal, bevallottan csakis a föld emberi népességének táplálására
tenyészti/tenyésztette őket. Persze, kényelmes
lehet az állatok húsát amolyan vitaminkészítményként és komplex
élelmiszerként
kisajátítani, de e gondolat mentén - azt továbbgondolva - hamarosan az
emberhús
kiváló tulajdonságairól fognak szólni a reklámok és semmivé válik az a
tabu,
ami most még tartja magát. Legfeljebb azon fognak majd összevitatkozni
a
tudósaink, hogy a növényevő ember, vagy a mindenevő ember, netán
emberevő ember
húsa az értékesebb táplálkozástudományi szempontok szerint? A mostani,
az
állati húsok fogyasztásának fontossága mellett érvelő érdekképviseleti
csoport gépezete
ugyanolyan természetes vehemenciával, ellentmondást nem tűrő módon
fogja majd
az emberhús fogyasztásának fontosságát is propagálni, szorgalmazni és
előmozdítani.
Feltehetően nem a válogatás nélküli vadászás kaotikus rendszerében kell
ezt elképzelni,
hanem külön erre a célra szakszerűen tenyésztett hízóemberek lesznek ellenőrzött
tenyésztési, feldolgozási, tárolási, szállítási és forgalmazási
körülmények
között fogyaszthatók. A lehetőségek tárháza majdnem korlátlan.
Tenyésztethetünk például takarmányembereket,
a hízóemberek
szakszerű táplálására. Ezen belül nagyszerű lehetőség nyílik a
melléktermékek
gazdaságos felhasználására…
A nosztalgiázók bizonyára sóvárognak egy kis
libamáj után, nos megnyugtatnám őket: A humán forrású máj sokszerűsége
ellenőrzött
körülmények között történő szakszerű tenyésztési eljárások sorának
eredményeképpen - fooddizájnereink
fantáziájának köszönhetően, nem ismer majd határokat! Ha kell -
libamáj! Új értelmet nyerhetne az olasz szalámi, orosz tojás, tiroli
sonka, párizsi felvágott, bécsi szelet, frankfurti virsli,
kőművesflekken, cigánypecsenye, tökfőzelék!
Ehhez csupáncsak annyi kell, hogy levessük a
maradiság érzelmi-morális béklyóját és végre együk meg egymást!
Kezdjük rögtön az emberevés romantikáját nem felismerő ellenkezőkkel.